Državljani zahtevajo ukrepe proti #korupcije in jih skrivajo #Švici

#ResnicaCH (#TruthCH)

 

Goldkey_logo_removed (1)

(We are thankful to a concerned citizen in Ljubljana who translated the text to Slovenian)

 Prosimo, podpišite peticijo tukaj

KONTEKST

Zadnja leta so naslovi člankov v Evropi in po svetu polni zgodb o davčnih oazah, slabem bančništvu, pranju denarja in korupciji uradnih oseb

Do zdaj so nam postale te zgodbe že žalostno domače. Čas neskončne fascinacije nad sočnimi detajli posamičnih primerov je minil.

Čas je, da glede tega kaj storimo.

V igri ni nič manj kot prihodnost demokracije.

Kajti razumeli smo, da ta “globalni sistem oaz” ne samo prenaša bremena življenjsko pomembnih storitev, ki bi jih morala nuditi država, na navadne državljane.

Ampak tudi neposredno vpliva na dobro upravljanje države in predstavniško vladanje.

Za politike in uradne osebe je praktično nemogoče delati za javno dobro, če je zanje tako preprosto obogateti na položaju in “privatizirane” prihodke skriti v davčnih oazah.

PROBLEM – PERIFERIJA IN SREDIŠČE

Od 70-ih let naprej je ta dejavnost vedno bolj cvetela. Danes obstaja 75 “območij bančne tajnosti”, ki omogočajo tako korupcijo med uradnimi osebami kot izogibanje plačevanju davkov od Andore, Deviških otokov in Cipra do Otoka Man, Singapura in Vanuatuja.

Vendar je glede pomoči “politično izpostavljenim osebam” (angl. Politically-Exposed Persons ali PEPs) pri premikanju ogromnih količin nezakonito pridobljenega bogastva v tujino, njegovemu prikrivanju in upravljanju na daljavo, svetovna prestolnica globalnega sistema davčnih oaz še vedno Švica.

Nudenje uslug politično izpostavljenim osebam ni nova dejavnost za švicarske finančne institucije. Že vsaj dvesto let sta Švica in in njena sestra in partnerica Liechtenstein najbolj priljubljeni davčni oazi za skorumpirane evropske politike in diktatorje, ki so hoteli skriti svoje nezakonito pridobljeno bogastvo.

Od druge svetovne vojne in še posebej od 70-ih let naprej so uspele švicarske finančne institucije globalizirati svoje storitve in tako služiti skorumpiranim politikom na vseh celinah.

Na žalost izgleda, da so tako švicarska zvezna vlada kot posamični švicarski kantoni do vratu vpleteni v podpiranje rasti te na pol kriminalne in popolnoma nemoralne industrije.

Danes gre za posel, vreden več bilijonov evrov, ki omogoča koruptivne transakcije poslovnežev, politikov in institucij po celem svetu, vse to pod zaščito tako imenovanih “zakonov o tajnosti”, ki pravzaprav ščitijo resne kriminalne dejavnosti.

Neštete podkupnine in provizije, bogatenje posameznikov na račun javne blagajne, ki so posledica tega, so dobesedno prekletstvo človeštva. Povzročajo, da se politične odločitve nagibajo k partikularnim privatnim interesom. Tem interesom omogočajo, da prekomerno predstavništvo kombinirajo z minimalno obdavčitvijo in regulacijo. Degradirajo demokracijo doma in v tujini.

Poleg tega so ljudje kot Hervé Falciani, ki ima podatke o stotinah švicarskih računov politično izpostavljenih oseb iz Evrope in mnogih drugih držav, obravnavani kot kriminalci, namesto da bi jim nudili zaščito. Informacije, ki bi jih lahko zagotovili, so ignorirane, in tako – ravno nasprotno – ščitijo prej omenjena resna kriminalna dejanja.

KAJ JE TREBA STORITI?

Če res hočemo pomembno vplivati na problem korupcije politično izpostavljenih oseb, bi morali prvi del dejavnosti osredotočiti na vodjo krdela, torej v tem trenutku Švico, ki resnično zasluži našo pozornost.

To nas pripelje do naslednjega poziva k akciji preko:

POBUDE ZA EVROPSKOTRANSPARENTNOST

Mi, državljani Evropske unije, smo globoko zaskrbljeni nad realnostjo, ki prispeva k pomanjkanju transparentnosti in integritete v politiki, in zahtevamo od vseh institucij Evropske unije in vsake državne in lokalne oblasti 27-ih držav članic:

  • ustanovitev neodvisne komisije za resnico in pravnost, ki naj razišče, kako so Švica, švicarski upravljalci bank in druge davčne oaze pripomogli k prikrivanju korupcije in utaji davkov, spodkopavanju javnih financ in upravljanja, demokracije in prava v vseh evropskih državah.

  • preiskavo vseh računov in prikritih sredstev v lasti evropskih politično izpostavljenih oseb najprej v Švici, potem pa še v drugih davčnih oazah.

  • da evropska sodišča sprožijo kazenski pregon politikov in uradnih oseb (ter njihovih družin), pri katerih je ugotovljeno protipravno pridobljeno bogastvo ali bogastvo neznanega izvora najprej v Švici, potem pa še v drugih davčnih oazah.

  • da evropska sodišča sprožijo kazenski pregon vsake uradne ali katere koli druge osebe, katere koli nacionalnosti, ki se je protipravno obogatila s sredstvi Evropske pomoči za boj proti revščini in za pospeševanje razvoja v drugih državah.

  • da evropska sodišča sprožijo kazenski pregon vseh bankirjev, upravljalcev, svetovalcev in katere koli uradne osebe iz Švice ali katere koli druge države, ki so sodelovale ali konspirirale z njimi pri njihovih dejanjih, ki so imela za namen oslepariti evropske vlade, ali ki so jim pomagali pri prikrivanju protipravno pridobljenih sredstev v Švici ali kateri koli drugi davčni oazi.

  • nujno ustanovitev Evropskega sklada za nagrajevanje, osebno zaščito in azil za katero koli osebo in njeno družino, državljane katere koli države, ki pomagajo pri identifikaciji protipravno pridobljenih sredstev in sodelujejo v boju proti davčni utaji in kriminalu v kateri koli evropski državi.

  • zakon, po katerem bi vse uradne osebe, nosilci javnih pooblastil in funkcionarji, vključno s tistimi v evropskih institucijah morali priseči, da nimajo niti oni sami niti njihovi sorodniki prikritih sredstev ali skrivnih računov v Švici, Liechtensteinu, Singapuru ali kjerkoli drugod po svetu.

Prosimo, podpišite peticijo tukaj

contact email TransparencyNowEU [at] gmail [dot] com

Blog http://wp.me/P3nQ68-3

Facebook  http://goo.gl/ADUKN

Twitter @TransparencyEU

 #TransparencyNow! #anticorruption #TruthCH #ResnicaCH

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s